Kış Aylarında Elleriniz Ekstra Bakım İster.
Aralık 15, 2017

Antioksidan Özelliği Yüksek Olan Besinler

M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü

COENZİM Q10

Kırmızı et, balık, yumurta, portakal, çilek, karnabahar, susam Güçlü bir antioksidan özelliği sayesinde vücudun antioksidan savunmasını güçlendirerek oksidatif hasarı zararı azaltır. Bilinen herhangi bir ciddi yan etkileri yoktur. En zengin kaynakları kırmızı et, balık ve yumurtadır. Bitkisel kaynakları arasında ise portakal, çilek, karnabahar ve susam sayılabilir. Her gün düzenli olarak 100 mg alınması yeterlidir. CoQ10 yağda eriyen bir madde olduğu için tok alınması emilimini artırır.

LİKOPEN

Domates, sarı-kırmızı biber, elma, şeftali Likopen karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoit kırmızı, turuncu ve sarı renkli meyve ve sebzelerde bulunan çok güçlü bir antioksidandır. Doğadaki en zengin likopen kaynağı domatestir. Ayrıca kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içerir. Domatesi rendeleyip çok az yağda hafifçe ısıttığınız takdirde içerdiği likopenden faydalanma oranı artar.

ALFA LİPOİK ASİT

Ispanak, brokoli, böbrek, karaciğer Hem güçlü antioksidan etkiye sahiptir, hem de mitokondrilerin enerji üretim kapasitelerinin artırılmasına yardımcı olurlar. Coenzim Q10 ‘den farklı olarak hem suda hem de yağda eriyebilme özelliği sayesinde hücrenin hemen her yerinde çalışabilen tek antioksidandır. Bitkilerde en zengin kaynaklar ıspanak, brokoli ve domatestir. Hayvansal kaynaklarda ise böbrek, kalp ve karaciğerde bulunur.

PROANTOSİYANİDİN

Üzüm, böğürtlen, yeşil çay Proantosiyanidin doğada bulunan en güçlü antioksidanlardandır. üzüm çekirdeğinde ve çam kabuğunda bulunur. Bazı araştırmalar antioksidan etkinliklerinin E ve C vitaminlerinden bile fazla olduğunu göstermektedir.  Bu sebeple E ve C vitaminlerini de serbest radikal hasarına karşı korurlar. Üzüm çekirdeği ekstresinde %92-95 çam kabuğu ekstresinde ise %80-85 oranında proantosiyanidin vardır. Proantosiyanidin, ayrıca vücutta üretilen ve kolajen, elastin ve hyalüronik aside zarar veren bazı enzimlere engel olur. Bu özelliği sayesinde cilde, eklemlere, arterlere, kılcal damarlara ve diğer dokulara esneklik kazandırılmasına yardım eder. Kan sulandırıcı etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaç alanların dikkatli kullanmasında fayda vardır.

Özel M-Onep Poliklinikleri’nde Banu Eroğuz Demirözü’nden Beslenme Uzmanı Danışmanlığı alarak, size en uygun programı oluşturabilirsiniz.